Ontstaan

Stal Holthausen is ontstaan in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Joop Holthinrichs ging op zoek naar geschikte pony’s voor zijn kinderen en kocht een paar pony’s zonder stamboekpapieren waarvan de afstamming niet bekend was. Van een vriend hoorde hij over de New Forest Pony, een sterk, winterhard en gezeggelijk dier dat geschikt was als kinderrijpony. Er waren in die tijd niet zoveel New Foresters als nu. De eerste pony van Joop was de uit Engeland afkomstige Ashurst Mayflower.  Deze merrie beviel goed en Joop wilde meer New Forest pony’s. Helaas, de keus was beperkt in Nederland, en Joop ging in 1967 naar Engeland om ponies te kopen. Daar ontmoette hij een andere Nederlander hem introduceerde bij belangrijke Engelse New Forest fokkers. Samen bezochten ze de fokkers van ‘studs’ met klinkende namen: Prescott, Foxhill, Broomy, Mudeford en Silverlea. De eerste merries die naar Nederland kwamen waren Silverlea Catharine, Silverlea Carnival en Silverlea Modell, er volgden meer. Eind jaren ‘60 werd de Engelse hengst Broomy Dandy geïmporteerd en hij werd de eerste goedgekeurde dekhengst in eigendom van Stal Holthausen. De merrie Broomy Golden Sovereign, die in 1971 geïmporteerd was, werd later moeder van de dekhengsten: Mac-Leane Krookie en Mac-Leane Tommie. De laatste merrie die de Noordzee overstak was de vier-jarige Silverlea Lady’s Maid.Deze donkerbruine merrie met opvallend ruime gangen kwam in 1973 naar Elp. Haar vader was Silverlea Sea Breeze, moeder Silverlea Brownie. Silverlea Lady’s Maid was een grote pony voor die tijd: 1.425m. Ze werd de stammoeder van de huidige Holthausen ponies. Uit haar en SilverleaGolden Guinea werd in 1975 Holthausen Elvira geboren, de eerste pony van Margot Holthinrichs die de fokkerij laten zou overnemen en uitbouwen. In 1979 kreeg ze nog een veulen van Silverlea Golden Guinea, de jongste broer van Elvira: Holthausen Guinea. Silverlea Lady’s Maid was jaren lang de aanvoerder van de Holthausen pony’s, “the leading mare of the herd”. Elvira is haar hele lange leven in eigendom geweest van Margot Holthinrichs, die haar als kind kreeg en zelf beleerde.

Silverlea Lady's Maid in 1979

Silverlea Lady’s Maid in 1979

Holthausen Elvira als veulen

Holthausen Elvira als veulen

Ze werd recreatief gereden in het bos, maar ook op het erf en in de wei. Zo leerde ze spelenderwijs wijken, achterwaarts gaan, keertwenden en tal van kleine handigheidjes. Elvira had een heerlijke galop, zat als een huis zonder zadel, en kon vanuit stilstand in galop aanspringen. Ook liep ze voor een kindersleetje in de sneeuw. Elf vond alles best, was altijd in voor gekke dingen.

Ze heeft elf veulens gehad van verschillende hengsten die in Noord Nederland ter dekking stonden. Haar eerste negen veulens waren vos, alleen de laatste twee van Roy waren respectievelijk zwart en donkerbruin. Elvira was tot op hoge leeftijd aanvoeder van de pony’s, zoals haar moeder dat voor haar was geweest. Haar dochter Holthausen Elanor-Elenna nam het stokje pas over toen ze al dik in de 20 was.


Holthausen Elvira in 1992. Ze was toen 17 jaar en kreeg haar laatste veulen Nahar

Holthausen Elvira in 1992. Ze was toen 17 jaar en kreeg haar laatste veulen Nahar