Holthausen Odin: super sportpony!

In 1985 wonnen Holthausen Odin en Lideke Detmers de Key-Alta beker. Deze beker was voor de beste combinatie dressuur en springen in de klasse Z, verreden tijdens de nationale keuring van de Vereniging van het Nederlands New Forest Pony Stamboek te Ermelo.
Op 26 september 1985 – 37e jaargang nr. 39 – sierden Odin en Lideke, met de kostbare massief zilveren Key-Alta beker, op de voorpagina van Hoefslag. Op de zwart/witfoto kreeg ze de prijs van mevrouw Key-Alta.
Odin op voorpagina Hoefslag 1985 jpegflattenifanview  Odin-lideke-mw Key Alta beker uitrijking
Holthausen Odin is geboren in 1973 als zoon van Silverlea Carnival en Oosterbroek Arthur. Mijn broer heeft Silverlea Carnival in 1969 bij de Silverlea Stud van de familie Stainer in Engeland gekocht. Ze was 1.30m hoog, en kon geweldig bewegen. Bovendien kon net zo hoog springen als ze zelf groot was. Ze heeft in Elp een aantal veulens gekregen, in 1973 kwam Holthausen Odin ter wereld.
Holthausen Odin is als veulen verkocht naar Noord-Holland, (waarschijnlijk naar Ank Leguit). Odin was M-dressuur en Z-springen voordat hij ziek werd en afgemaakt zou moeten worden. Als laatste strohalm was daar kruidendokter en homeopaat gespecialiseerd in paarden en honden, Willy Sidorak uit Noordwolde die hem weer op de rit kreeg, maar vond dat hij na een jaar stilgestaan te hebben weer bereden moest worden om conditie op te bouwen. Zo kwam Odin op 9 december 1980 bij de familie Detmers op de Polderweg in Oostwold.
Odin-lideke dressuur levadecrop Holthausen Odin papier
Detmer Detmers, akkerbouwer en paardenfokker, zocht een grotere pony voor zijn dochter Lideke omdat haar C-pony, Frisian Forest Marshal, te klein was geworden. Holthausen Odin was met zijn 1.46 m een grote pony. Moddervet kwam in 1980 de 7-jarige Odin bij de 13-jarige Lideke. Met veel liefde en geduld werd twee keer per dag met Odin gewerkt, ’s ochtends aan de longe en ’s middags onder het zadel. Negen weken later reed de combinatie hun eerste L1-proefje tijdens een onderlinge wedstrijd van de ponyclub F.e.O. – Finsterwolde en Omstreken – in de manage van dhr. Mellema in de Reiderwolderpolder.
(Op de eerste foto, een prijsuitreiking met New Forest Stamboek erelid Edzo Ebbens.)
Odin-lideke Edzo Ebbens prijsuitrijking  Odin-lideke Edzo prijsuitrijking  Holthausen Odin hfd 1 Odin-Lideke 1de van links vd 4
Met maar liefst drie winstpunten en een eerste plaats keerden ze huiswaarts. Een jaar later, in 1982, was de combinatie Odin-Detmers dubbel Z en won meteen in hun tweede wedstrijd in de Z-dressuur hun allereerste provinciale titel van Groningen. Deze titel werd t/m 1985 geprolongeerd.
Odin-lideke spring 2  Odin-lideke spring kleur bw mooier
Op de Levade, de nationale Federatie-kampioenschappen, behaalde de combinatie respectievelijk de 12e, 3e, 5e en nogmaals de 5e plaats in de Z-dressuur. In maart 1984 werden voor de eerste keer nationale indoorkampioenschappen verreden in Ermelo waar ze 5e werden. In 1985 werden ze reserve indoorkampioen. Vanaf december 1982 t/m 1985 maakten ze deel uit van de dressuurselectie van de K.N.F., die samen met de andere twee basiswedstrijdsport organisaties N.K.B. en N.P.C. jaarlijks streden om een plek in de eindselectie van de Stichting Nederlandse Hippische Sportbond voor internationale wedstrijden en de EK.
Odin-lideke spring 4  Odin hoofd ingevlochten dubbele teugels  Odin-lideke spring 1  Odin-lideke stand koolzaadveld
Tekst uit De Forester 1984:
“De dressuurprestaties van Lideke Detmers zijn van een hoog niveau. Mede door het ziek zijn van haar sterk gebouwde pony Holthausen Odin (v. Oosterbroek Arthur) miste zij de boot voor uitzending naar de Europese kampioenschappen in Söder. De vos, inmiddels goed hersteld, toonde zich oppermachtig. Jurylid J.T. Bos was uitermate gecharmeerd van de combinatie. Alle punten werden tot in de finesses afgewerkt. Staan was staan en vijf seconden stilstaan was ook echt vijf tellen onbeweeglijk stilstaan. Het tot op de letter rijden was iets dat er op de druilerige ochtend van 28 juli maar nauwelijks werd getoond. De combinatie Detmers-Odin liet in ieder geval het grote veld deelnemers zien dat het gevraagde wel degelijk mogelijk was, ondanks de gladde ring.”
Artikel Odin-Lideke Hoefslag Janna van Zon