Holthausenveulens

Hieronder ziet u de Holthausen-veulens door de jaren heen. Wel zijn er weer twee merries dragend, hopelijk weer gezonde veulens in 2023.

2023

Op 4 mei, om half één ’s nachts is Holthausen Anna Galadriel geboren als dochter van Éowyn en Esse Golden Bigwig. Ze is vernoemd naar haar oudtante Galadriel, die in 2003 geboren is en veel te jong gestorven is als gevolg van een gebroken been. Anna betekent “gift”, ze is op dezelfde dag geboren als haar oudtante. Ze is enorm groot, bijna 102 cm en ze was heel snel met alles. Na een half uur dronk ze al. Het is een mooi bruin veulen met een bijzondere aftekening op haar hoofd. Het is een druipkol die met een klein wit lijntje verbonden is met haar snebje. Zo’n aftekening heb ik nooit eerder gehad bij een pony. Anna Galadriel is een echt meisje, voorzichtig en zacht.


Op 20 april is Lanoortje (Holthausen Elanor The Fair) bevallen van een prachtig hengstveulen van Dimman’s Electron. Gandalf is vernoemd naar Mithrandir, Diertje, die lang erg ziek is geweest. In Tolkiens boeken noemden de mensen de tovernaar Gandalf, de Elfen noemden hem Mithrandir. Het is dezelfde persoon. Gandalf is erg vrolijk, nergens bang voor maar kijkt wel uit wat hij doet. Een onbevangen ventje waar we heel erg blij mee zijn.


2022

Op 6 juni, midden in de nacht, werd Holthausen Yavanna Kémentari geboren. Holthausen Anna Elvira (Elfje) kreeg een tweede dochter van Dimman’s Electron. De geboorte ging vlot en Yavanna stond al snel. Yavanna was de “Geefster van Vruchten”, ze heeft de bomen en planten bedacht en wordt daarom Kémentari, “Koningin van de Wereld”, genoemd. Zoals altijd komt ook deze naam uit de boeken van J.R.R. Tolkien. Yavanna is bruin geboren, ze had bijna dezelfde kleur als grote zus Finduilas, maar ze wordt wel een schimmel.


2021

Op 10 mei werden er twee veulens binnen een uur na elkaar geboren. Moeder Holthausen Ekkaia en dochter Holthausen Éowyn bevielen in de middag. De merries kozen er zelf voor om binnen te bevallen, ze liepen hun eigen stallen in toen ze zo ver waren.
Éowyn was eerst, zijn kreeg een mooi bruin groot merrieveulen van de jonge hengst Domingo, die Dimman’s Edward als vader heeft. Het veulen kwam om 15.45 urr ter wereld en is naar haar overgrootmoeder Nienna vernoemd. Ze heet Anna Nienna, dat betekent “gift of Nienna”.      


Toen Anna Nienna had gedronken ging Ekkaia in haar stal ernaast liggen. Holthausen Nahar II,  zijn vader is de internationale springpony Jup, kwam om 16.45 uur ter wereld, ook een vlotte bevalling. Hij is vernoemd naar Nahar die op 11 maart overleed aan ouderdom, hij was bijna 29 jaar. Een hele bijzondere pony die de levens van drie mensen erg positief beïnvloed heeft.


2020
Dit jaar werden er geen veulens verwacht in verband met de verhuizing. Wel zijn er twee merries dragend, dus hopelijk weer gezonde veulens in 2021.

2019

Op vrijdag 12 juli werd het derde veulen geboren van dit jaar. Elfje kreeg haar eerste veulen slechts 2 dagen nadat ze Ster werd tijdens de stamboekopname in Nijbroek. Finduilas is de dochter van de mooie schimmel Dimman’s Electron. Ze is zelf bruin geboren en kreeg in het najaar de kleur van gemalen koffie. Ze wordt grote maat en is ook een schat van een veulen. Ze lijkt veel op Elfje qua karakter.
 

Op dinsdag 2 juli tegen 9 uur in de morgen is Holthausen Serindë geboren, ze is de dochter van Lanoor en Comm’s Forest Dille. Ze is ene echte kleine maat. Heel mak, vanaf haar geboorte, en heel speels. Ze groeide als kool en is in december een hele grote kleine dame. Ze heeft heel veel van mama Lanoor.

Op zaterdag 25 mei om omstreeks 4.30 is Holthausen Cardolan geboren. Zijn moeder Ekkaia heeft het toch nog zelf gedaan, ondanks het vele waken van ons. Cardolan is de eerste zoon van Knaves-Ash Spiritual, een bruine roan hengst die bijna zwart is. Het is afwachten wat voor kleur Cardolan gaat worden, maar hij heeft nu al witte haren tussen het bruin en ook is de onderkant lichter dan de uiteinden. De tijd gaat het leren.

  

2018

Op woensdag 14 juni, om iets na 5 uur is Holthausen Aragorn geboren, zoon van Esse Golden Bigwig. Moeder Éowyn had al een dag flink melk laten lopen, hij werd dus verwacht. Hij was er al en had al gedronken en het veulenpek was er ook al af. Aragorn had 21 juni geboren moeten worden maar hij was een weekje eerder. Weinig haar, heel glad, maar wat is hij mooi. Wat groter dan Amandil, maar voor de rest echt zijn jonge broertje. Drie witte voetjes, geen witte haartjes op het hoofd, heel correct op de benen en heel erg mak. Hij vertrouwt iedereen die langs komt. Aragorn wordt eerst nog Kleine Stapper genoemd, maar hij groeit snel. Hij was 98 cm bij zijn geboorte.
    

2017

Op woensdagmorgen 7 juni, heel vroeg, is Holthausen Elros geboren, het eerste veulentje van Lanoortje (Holthausen Elanor The Fair). De vader is Comm’s Forest Dille. Kleine Elros had wat moeite met de darmpek en dronk daardoor te weinig, zijn temperatuur was wat laag. De dierenarts heeft hem behandeld en ik heb hem een veulen dekentje op gedaan. Dat deed hem erg veel goed, en al gauw werd hij een vrolijk kwiek veulentje. Hij was 86 cm bij de geboorte, het allerkleinste veulentje ooit! Zelfs Lanoortje was groter. Toen hij 8 dagen oud was was hij al 3 cm gegroeid en ook al helemal ingevuld. Hij doet het perfect en is erg levendig en voor niets en niemand bang. Superveulentje.

    

Op maandagavond 29 mei is Holthausen Elrond geboren als 4de zoon van Holthausen Éowyn. De vader is wederom Esse Golden Bigwig, Elrond lijkt qua type erg op zijn grote broer Cal-Rodyn. Éowyn heeft het toch alleen gedaan, terwijl ze zo goed in de gaten gehouden werd. Elrond is geboren na 8 en en werd om 11 uur in de wei gezien, hij stond naast zijn moeder en was al bijna droog. De grote verassing was zijn kleur, geen bruine maar een vos bles met veel wit aan zijn benen. Hij was 98 cm hoog dus een groot veulen. Ook al erg gespierd. Éowyn was pas 5 juni uitgeteld maar hij was helemaal volgroeid. Hij is al heel sterk en ook heel erg lief en mak. Vanaf zijn geboorte vindt hij krabben fijn en krabt dan naar hartenlust terug. Zonder tanden is dat niet erg, al komen ze na 2 dagen al door.
   

2016

Op vrijdag 20 mei, op Ekkaia’s verjaardag, kreeg Éowyn haar derde hengstveulen: Holthausen Amandil. Zijn naam betekent “lover of Aman” (het rijk zonder kwaad), uit de Silmarillion van J.R.R. Tolkien. Zijn vader is Esse Golgen Bigwig. Éowyn verwachtte het veulen pas op 28 mei, en hij is te vroeg geboren. Hij had weinig tastharen en maantjes, dus was duidelijk te vroeg. Maar hij trok erg snel bij, Éowyn is een erg goede moeder en heeft veel melk. Amandil was gelijk opvallend mak, hij loopt op iedereen af en is erg aaibaar. Een schatje.
Amandil 20-5-16 hfd  Amandil buiten 20-5-16  Amandil 24-5-16  Amandil 26-5-16  26-5-16 Amandil hfd  Amandil grazen 26-5-16

Op zondag 15 mei werd Holthausen Anna Elvira geboren. Haar moeder is Holthausen Ekkaia, haar vader is Bigboy Cracky. Ze was erg groot, 96 cm, en heel erg mooi. Wij zaten in de schuur toen Ekkaia onrustig werd en ik zei haar dat ze rustig haar veulen kon krijgen. Dat deed ze. Om 20.00 uur ging ze liggen en om 20.14 was haar veulen geboren. Anna Elvira betekent “gift van Elvira”, omdat ze erg op haar overgrootmoeder Elvira lijkt. Zij werd Elfje genoemd door mij als kind, en deze pasgeboren dame noemen we dan ook Klein Elfje.
Elfje15-5-16 pasgeboren1  16-5-16 elfje  Elfje 20-5-16  Elfje 26-5-16  Elfje2 26-5-16

2015

11 mei is Holthausen Quendi geboren! Moeder Holthausen Ekkaia Elvirië, vader Esse Golden Bigwig. Ekkaialiep de heledag al onrustig rond, maar gaf niet direct aan dat het veuleneraan zat te komen. Toen ik ‘s avonds toch Nienna apart zette, deed ze gelijk een poepje. Toen brak het water, er was geen blaas, maar een straal. Ze bleef staan, en Quendi is staande geboren! De nageboorte kwam er vlot af en Quendi wilde gelijk opstaan. Hij was ook makkelijk in het drinken, hij volgde mijn vinger naar de speen en dronk al vlot. Hij groeit nu al erg snel!
2015-11-5-Quendi-Ekkaia net geboren  2015-12-5-Quendi-Ekkaia1buiten  2015-12-5-Quendi-Ekkaia2  2015-12-5-Quendi-Ekkaia3buiten

2014

27 juni is Holthausen Cal-Rodyn geboren. Zijn naam betekent stralende vrijdag. Moeder Éowyn heeft het uiteindelijk toch alleen gedaan, om ongeveer half één ‘s nachts. Rodyn is groot, niet grof, heeft een prachtig hoofdje en lang nekje. Front en staat goed op de beentjes. We zijn erg blij met deze Esse Golden Bigwig-zoon.
27-6-14 rodyn3kijken  27-6-14 rodyn2  27-6-14 rodyn1  27-6-14 rodyn4front

2013

Op 1 juni werd Holthausen Eldar geboren, in de nacht. Mama Nienna heeft het helemaal zelf gedaan, steeds in de gaten houden, maar toch tussendoor haar veulen krijgen! Eldar is haar 11de veulen. Nienna wordt in juli 18 en heeft nu dus haar laatste veulen, van Bovenhegraaf’s Camillo. Een mooi veulen, correct op de benen en met super gangen!
1-6-13 Eldar1  1-6-13 Eldar2  1-6-13 Eldar3  1-6-13 Eldar4

Op 30 mei werd Holthausen Doriath geboren om 13.30 uur als eerste veulen van Holthausen Éowyn. Het ging vlot en ze was gelijk een prima moeder. Vader is Bovenheigraaf’s Camillo. Doriath wassnel met opstaan en wilde ook gelijk drinken, al duurde het even voor hij de kleine speentjes van mama kon vinden. Doriath was ook snel met rondrennen, in draf en galop!
30-5-13 doriath-eowyn2  30-5-13 doriath-eowyn5  30-5-13 doriath-eowyn1  30-5-13 doriath1  30-5-13 doriath-eowyn3  30-5-13 doriath-eowyn430-5-13 doriath2

Op moederdag, 12 mei kreeg Holthausen Galadriel haar derde veulen Hothausen Maia, dit keer van Easter Mountain Didly Do. Ze heeft het allerlaatste veulen van deze bijzondere hengst gekregen. Galas was op 20 april al uitgeteld en liep flink over. Toch had het veulen nog geen tanden, ze is erg groot. Ze is iets na 17.00 uur in de wei geboren, het was zonnig. We hebben haar wel binnen gezet toen ze eenmaal kon lopen.
12-5-13 galas_en_veulen_1  12-5-13 galas_en_veulen_2 12-5-13 galas_en_veulen_3  12-5-13 galas_en_veulen_3a  12-5-13 galas_en_veulen_4  12-5-13 galas_en_veulen_5  13-5-13 Maia1  13-5-13 Maia en Galas1

2012

Op 26 juni werd Holthausen Míriel geboren als 3de dochter van Holthausen Ekkaia en Verdi. Twee weken te vroeg, dat te zien aan haar hele korte maantjes. Ze is het 5de veulen van Ekkaia, en de bevalling ging vlot. Ze werd om 00.20 uur geboren en kon om 00.30 uur al staan en lopen. De volgende morgen gingen ze de wei in. Míriel is nergens bang voor, is vol vertrouwen en genoot van het liggen en spelen in de zon. Hieronder de foto’s en 2 links naar video’s!
http://www.youtube.com/watch?v=Q047Zn5uP2g.
http://www.youtube.com/watch?v=HE7cCpEsHYA.
miriel 1  miriel 2  miriel en ekkaia  miriel liggen  miriel wegrennen

2011

Holthausen Isil en Lanoortje op filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=Zka7gRa5l_Y&feature=feedu.

Op 20 april is Holthausen Isil geboren, het tweede veulen van Holthausen Galadriel. Haar vader is Magic Rose’s Cocktail. Ze is tussen half 1 en half 3 geboren in de maanverlichte nacht, vandaar haar naam Isil. Dat is de naam van de maan in Tolkien’s boeken. Isil is een opvallend mak veulen, ze loopt naar iedereen toe en is erg speels. Ze is groot en op de foto’s heeft ze haar ‘pantoffels’ nog aan (de zachte dingen aan de hoefjes), ze staat nog op haar tenen. De foto’s zijn van vroeg in de morgen toen ze net buiten in de zon liepen.
20-4-11 Isil1  20-4-11 Isil2  20-4-11 Isil hfdjpg

Pasen, 24 april is zomers en Isil is al flink gegroeid. Joëlla kan ook alles met Isil doen, ze vindt alles leuk…
24-4-11 Isil en ik  24-4-11 Isil liggen 2
6 mei en Isil is zichtbaar gegroeid, maar nog net zo lief en aanhankelijk. Joëlla op bezoek.
24-4-11 Isil en Joella1  24-4-11 Isil en Joella3  24-4-11 Isil en Joella2a  6-5-11_isil_ joella_ 2  6-5-11_isil_ joella_ 3

Op zondag 29 mei is Holthausen Elanor the Fair (in het Nederlands “de Schone”) geboren om 16.10 uur. Ekkaia en Verdi zijn de ouders, het is Ekkaia’s 4de veulen. Ekkaia koos er voor om in de stal te bevallen terwijl ik daar de deur aan het repareren was. Ze ging gewoon liggen en de bevalling begon, en het ging vlot. Elanor is vernoemd naar haar overgrootmoeder Holthausen Elanor Elenna. Kleine Elanor lijkt als twee druppels water op haar grote zus Éowyn, alleen haar kolletje zit meer linksboven. De foto’s zijn van 29 mei toen ze net geboren was en een uurtje later. Op de laatste foto’s ging ze liggen naast het ligbed, en ik heb wat hooi onder haar hoofdje gedaan. Dat vond ze prima, ze ging slapen.
29-5-11 Ekkaia en veulen1  29-5-11 Ekkaia en veulen2  16.25 uur29-5-11 Ekkaia en veulen3  29-5-11 Ekkaia en veulen4  16.55 uur29-5-11 Ekkaia en veulen5  29-5-11 Ekkaia en veulen6  19.30 uur

Op 2 juni had Elanoortje eigenlijk geboren moeten worden, nu is ze al aardig gegroeid, al is ze het kleinste Holthausen-veulentje ooit, ze was maar 89 cm hoog. Ze heeft het typische Holthausen-hoofdje dat ook Frodo veelal doorgeeft aan zijn kinderen. Kijk maar op de foto’s:
2-6-11 noorjte 1  2-6-11 noortje 2  2-6-11 noortje 3  2-6-11 noortje 4  2-6-11_noortje_ en_ekkaia  Ekkaia en Elanoortje (later werd dit Lanoortje)

2010

Moederdag was een bijzondere dag voor Nienna: ze kreeg op zondag 9 mei haar tiende veulen, de derde van Orlando. Holthausen Anduin (spreek uit And-oe-in) is erg groot, hij lijkt op zowel Frodo als Faramir. Hij is erg lief en is gek op krabben. Amper 2 uur oud kon hij al flemen! Anduin beweegt goed, de galop is erg bergopwaarts. Hieronder de foto’s van zondagmiddag, hij was toen een halve dag oud. Het was erg koud en hij kon ‘s middags pas naar buiten.
9-5-10 Niennas kind  9-5-10 Nienna en kind 2  9-5-10 Niennas kind liggen  lekker liggen in het gras9-5-10 Niennas kind liggen 2  9-5-10 Nienna en kind krabben
16 mei scheen dan eindelijk de zon, en er konden weer mooie foto’s gemaakt worden van Nienna en Anduïn.
16-5-10 Anduin draf  16-5-10 Nienna en Anduin 1  16-5-10 Nienna en Anduin 3  16-5-10 Nienna en Anduin 2

2009

Midden in de nacht van 26 mei kreeg Holthausen Nienna haar negende veulen. Zijn naam is Holthausen Lórien uitgesproken als Lóri-en. Zijn vader is Burley Phantom. Hij is erg mak en lief en belooft een groot veulen te worden. Hieronder foto’s van 26 mei ‘s nachts en het begin van de avond.
26-5-09 Lórien net geboren 2.pg  26-5-09 Lórien net geboren  26-5-09 Lórien net geboren met Nienna  Holthausen Lórien net geboren en dezelfde avond al buiten26-5-09 Lórien met Nienna buiten rennen.pg  26-5-09 Lórien met Nienna buiten2.pg

26-5-09 Lórien met Nienna buiten4.pg  26-5-09 Lórien buiten3.pg  26-5-09 Lórien met Nienna buiten3.pg

Net na middernacht op 2de Pinksterdag 2 juni kreeg Holthausen Ekkaia haar derde veulen: Holthausen Éowyn, haar vader is Verdi. Ze is het eerste merrieveulen sinds 2005 en daarom heel erg welkom! Hieronder foto’s van net na de geboorte en van de avond van 2 juni, toen ze al een dagje in de wei hadden gespeeld.
2-6-09 Ekkaia's veulen nog nat liggen  2-6-09 Ekkaia's veulen nog nat stand  2-6-09 Ekkaia met veulen 's avonds 2  2-6-09 Ekkaia met veulen 's avonds

Hieronder Holthausen Éowyn op 6 juni, al helemaal ingevuld en een grote lieve meid!
6-6-09 Ekkaia en Éowyn stand  6-6-09 Éowyn alleen  6-6-09 Éowyn hfd  6-6-09 Éowyn stap  6-6-09 Éowyn kiekeboe

Holthausen Lórien op 31 mei: bezoek van Dorien en Emma. Hij vond het erg gezellig en gaf later een show weg: ‘zie mij galopperen’.
31-5-09 Lórien-Dorien-Emma  31-5-09 Lórien galopsprong  31-5-09 Lórien galop3  31-5-09 Lórien galop2 31-5-09 Lórien galop1  31-5--09 Lórien steigeren

2008

In de hele vroege morgen op 17 mei is Holthausen Elessar geboren. Hij is de zoon van Holthausen Elanor Elenna en Jasper, haar dertiende veulen en negende van Jasper. Elessar betekent Elf-steen, het was de naam van de teruggekeerde koning van Gondor. Elessar is in de wei geboren, zoals Elanor dat graag doet. Elessar is nu nog grijs maar zal zwart worden. Hij is erg mak en lief en was ‘s morgens al gek op krabben.  ’s Middags knabbelde hij al aan het gras toen hij zijn moeder zag grazen. De foto’s zijn van ‘s middags, toen het even droog was en hij een poosje naar buiten kon.
17-5-08 Elessar close up  17-5-08 Ellie en Elessar galop  17-5-08 Elessar en Ellie  17-5-08 Elessar draf  17-5-08 Elessar

Holthausen Elessar is precies een week oud op de foto’s hieronder.
24-5-08 Elessar stap  24-5-08 Elessar galop

Op 26 mei om 1.45 uur is Holthausen Glorfindel geboren. Hij is het eerste veulen en zoon van Holthausen Galadriel, zijn vader is Anydale Martien. Zijn naam betekent de “goudharige”. Glorfindel is net zo getekend als zijn moeder, ze hebben allebei een bles en een sok aan het rechterachterbeen. Glorfindel wilde gelijk rennen en spelen en om 2.30 uur dronk hij voor de eerste keer. De foto’s zijn van net na zijn geboorte en van maandagmorgen en -avond.
26-5-08 Galas met Glorfindel 's n8s  26-5-08 Galas met Glorfindel 's n8s 2  26-5-08 Galas met Glorfindel 's morgens  26-5-08 Galas en Glorfindel 's avonds 1  26-5-08 Galas en Glorfindel 's avonds

Hieronder foto’s van Holthausen Glorfindel, inmiddels 5 dagen oud en zijn oogleden waren al donker.
30-5-08 Daphne en Glorfindel 2  30-5-08 Glorfindel galop  30-5-08 Glorfindel stap  30-5-08 Glorfindel liggen

Het is 9 juni en Elessar en Glorfindel lopen samen met hun moeders in een weide. Op onderstaande foto’s staan ze een dag bij elkaar en beginnen ze voorzichtig met spelen…
9-6-08 Elessar en Glorfindel  9-6-08 Elessar en Glorfindel 2

2007

Op 15 mei ‘s morgens heel vroeg is Holthausen Telperion geboren, zoon van Holthausen Elanor Elenna en Jasper, haar twaalfde veulen, en achtste van Jasper. Telperion was al geboren toen ik er ‘s morgens vroeg kwam. Elanor stond buiten omdat het een droge warme nacht was en ze dat het liefste doet. Telperion is een groot veulen, en erg mak. Hij rent en speelt al lekker rond. Onderstaande foto’s zijn van ‘s morgens 8.30 uur, Telperion was toen ongeveer 2½ uur oud.
15-5-07 Telperion met Ellie 1  15-5-07 Telperion hfdje
Hieronder Holthausen Telperion op 19 mei, vier dagen oud. Hij is al erg gegroeid, lekker mak en speelt en rent in de wei.
19-5-07 Telperion en Ellie draven 1  19-5-07 Telperion  19-5-07 Telperion draven  19-5-07 Telperion en Ellie galop

Holthausen Telperion op 30 juni, hij is enorm gegroeid. Zijn moeder geeft extreem veel melk, en dat is te zien! Hij houdt van rennen en spelen. Hij heeft geweldige gangen, net als zijn moeder. Holthausen Telperion is al aan het verharen, hij zal zijn lichte kleur verliezen en een donkere koffievos worden.
30-6-07 Telperion en Ellie

Op 22 mei tegen 4 uur in de morgen is Holthausen Ivrin geboren, hengstveulen van Holthausen Ekkaia Elvirië en Orlando. Het is het tweede veulen van Ekkaia en het was een voorspoedige bevalling. De foto’s zijn van ‘s morgens 5 uur, toen Ivrin 1 uur oud was, en van zijn eerste avond, al lekker buiten in de zon.
22-5-07 Ekkaia met veulen2 5 uur  22-5-07 Ekkaia met veulen 5 uur  Ivrin, 1 uur na zijn geboorte

Hieronder ´s avonds 22 mei, hij was toen een halve dag oud.
22-5-07 Ekkaia's veulen buiten staand  22-5-07 Ekkaia met veulen liggend buiten

Hieronder foto’s van 25 mei, Ivrin is al flink “ingevuld”, en wordt steeds meer bespierd. Hij rent en springt door de wei.
25-5-07 Ivrin staan  25-5-07 Ivrin steigeren  25-5-07 Ivrin staan neus omhoog  25-5-07 Ekkaia en Ivrin racen  25-5-07 Ekkaia en Ivrin staan

Holthausen Ivrin op 30 juni. Hij is lekker gegroeid en is een typische Orlando, lange benen en een erg lief karakter.
30-6-07 Ivrin  30-6-07 Ivrin en Ekkaia

2006

Op 21 mei om 21.40 uur kwam Holthausen Faramir II ter wereld als zoon van Holthausen Nienna en Orlando. De bevalling vond plaats in de ruime stal van Nienna vanwege het slechte weer. De bevalling ging probleemloos en Faramir II rende al snel de stal rond. Door het slechte weer staan moeder en zoon op stal, die is gelukkig groot genoeg voor Faramir om in te galopperen. Ze gaan naar buiten als het niet te hard regent. Hieronder foto’s van 23 mei, het was een prachtige avond met veel zon.
Faramir en Nienna stand 23-5-06  Faramir van voren 23-5-06  Faramir en Nienna racen 23-05-06

Op diezelfde avond van 21 mei keek dochter Holthausen Ekkaia Elvirië met grote ogen toe hoe haar moeder Nienna een veulen kreeg. Zelf was Ekkaia al ruim drie weken over tijd van een veulen van Orlando. Om 22.15 uur kwam bij haar ook de waterblaas tevoorschijn. Haar eerste veulen Holthausen Tirion werd vlot geboren en Ekkaia had direct door wat ze moest doen als nieuwbakken moeder. Tirion was klein maar kwiek, hij dronk al gauw. Door het slechte weer staan ook Ekkaia en Tirion op stal, maar omdat de stallen zo groot zijn kunnen de veulens lekker binnen spelen. De foto’s zijn van 23 mei, toen ‘s avonds eindelijk de zon weer scheen.
Tirion en Ekkaia omdraaien23-5-06  Tirion en Ekkaia draven 23-5-06  Tirion en Ekkaia draven2 23-5-06

Onder Holthausen Faramir II op maandag 5 juni, drie weken oud en al een hele vent. Hij was onder de indruk van de camera en gaf een show ten beste.
Faramir II draven2 5-6-06  Faramir II draven 5-6-06
Faramir II hfd 5-6-06  Faramir II galop 5-6-06 Holthausen Faramir II op 5 juni

Hieronder Holthausen Tirion op 25 juni, hij is ernorm gegroeid en heeft zich goed ontwikkeld.
Tirion en Ekkaia draven 25-6-06  Tirion draven 25-6-06  Trion galop 25-6-06  Tirion en Ekkaia draven 2 25-6-06

Onder de veulens begin augustus: Faramir II wordt zwartbruin en Trion krijgt de kleur van zwarte koffie. Zij zijn de beste maatjes en spelen er wat vanaf.
7-8-06 Faramir  7-8-06 Tirion

2005

Op zaterdag 14 mei, om 12.10 uur werd Holthausen Frodo II, zoon van Holthausen Nienna geboren. Zijn vader is de in 2004 goedgekeurde hengst Orlando. Hij wordt donkerbruin, heeft 4 witte voetjes en een mooi kolletje. Om 12.25 uur kon hij al staan, en hij was opvallend kwiek. Hij rende al rondjes voordat hij ooit bij zijn moeder gedronken had. De foto’s hieronder zijn van 14 mei, op de eerste twee is hij nog nat, hij was amper een half uur oud.
14-5-05 Nienna en Frodo 1  14-5-05 Nienna en Frodo 4  Holthausen Nienna met haar pasgeboren hengstveulen Holthausen Frodo II.

hieronder Frodo op een 3-tal foto’s van 20 mei, hij is al een gespierd ventje.
20-5-05 Frodo gedrappeerd met staart  20-5-05 Frodo hfd  20-5-05 Frodo

Op woensdag 25 mei, om 17.45 uur werd Holthausen Laurelin geboren. Ze is het elfde veulen van Holthausen Elanor Elenna, de zevende van Jasper. Het was een makkelijke bevalling, en Laurelin stond al gauw en dronk eerst voor ze ging spelen. Ze groot en rank. Laurelin is ze een lief zacht veulen en doet qua karakter denken aan haar grote zus Aelin (zie Holthausenveulens). De foto’s zijn van 27 mei, ze was toen 2 dagen oud.
27-5-05 Laurelin liggend  27-5-05 Laurelin

De veulens groeiden als kool, Frodo werd groot en verloor met zijn veulenhaar ook zijn lichte kleur. Hij werd zwartbruin. Laurelin’s kleur veranderde ook, zij kreeg een diepe voskleur en haar manen werden blonder. De onderstaande foto’s  zijn van 3 september 2005.
Frodo1 3-9-05  13-9-05 Frodo showen  Frodo en Nienna op 13-9-05  Laurelin2 3-9-05  Laurelin1 3-9-05  Laurelin3 3-9-05

2004

Op 9 mei 2004 kreeg Holthausen Nienna haar zesde veulen Holthausen Sindar, zijn vader is Orchid’s Tygo. Sindar was helemaal grijs bij zijn geboorte zonder aftekeningen. Toen hij zijn veulenvachtje kwijtraakte werd hij helemaal zwart. Sindar wordt opgefokt voor de Jonge Hengstenkeuring..
Nienna en Sindar imm23 10-5-04  Nienna en Sindar imm910 10-5-04

Holthausen Sindar is gekeurd tijdens de ‘Late Veulenkeuring’ in september 2004, hij kreeg een
zeer goede kritiek van de jury en kreeg zonder meer een eerste premie.
Nienna en Sindar neuzen 23-5-04  Nienna en Sindar 15-5-04

Op 10 juni 2004 kreeg Holthausen Elanor Elenna haar tiende veulen Holthausen Palantir, zijn vader is Vivienne’s Vision of Freedom. Palantir was een heel groot veulen, en opvallend lief. Hij is gek op kinderen en is verkocht naar België. Als hij volwassen is zal hij in de sport uitkomen met een jonge ruiter.
Palantir en Ellie 28-8-04  Palantir draven 11-7-04

2003

Op 4 mei 2003 kreeg Nienna Holthausen Galadriel, v. Brandy XIII. Galadriel lijkt op haar grote broer Mithrandir, ze is erg makkelijk en kan met iedereen opschieten, ze zal een grote pony worden van ongeveer 1.46 m.
Galadriel en Nienna 18-5-03  

Op 5 juni 2003 werd Holthausen Rohan geboren uit Holthausen Elanor Elenna en Jasper. Rohan is de volle broer van Nienna. Rohan was te jong om mee te doen aan de RK in juli. Omdat de Late Veulenkeuring in 2003 niet doorging kon hij als veulen niet deelnemen aan een keuring.
Ellie en Rohan 9-6-03  Rohan 6-7-03

Rohan was een groot sterk veulen, hij heeft het speelse karakter van zijn vader Jasper meegekregen, zo kon hij eindeloos spelen met zijn voetbal, die hij zelf weggooide of trapte. Holthausen Rohan in de warme zomer van 2003, als hij zijn nichtje Galadriel niet mocht klieren speelde hij met zijn voetbal, wat hem nooit verveelde.
Rohan 5-10-03  Rohan Steigert met bal in mond 5-10-03 2

2002

Op 20 mei werd Holthausen Ekkaia Elvirië geboren, het eerste merrieveulen van Nienna en BrandyXIII. Ekkaia is de vrouwelijke versie van Fëanor, haar oudere broer. Zowel uiterlijk als qua karakter lijkt ze op hem. Ekkaia werd op de Regionale Keuring Beste Veulen en later op de Centrale Merrie Keuring Veulenkampioen van heel Nederland. Ze werd als enter èn als twenter Jeugdkampioen van de Regionale Keuring Noord in Gasselte.
Ekkaia pas geboren 20-5-02  Ekkaia en Nienna 2-6-02  Ekkaia Ermelo kampioen 2002  Ekkaia op de Centrale Keuring in Ermelo: veulenkampioen

(foto Rijk van Vulpen)

Op 1 juni 2002 kwam Holthausen Aldaron ter wereld, hij is de zoon van Elanor Elenna en Brandy XIII. Hij was het grootste veulen die Ellie ooit gekregen heeft. Aldaron was te jong om mee te doen aan de regionale keuring. Aldaron is de naam van de ‘Heer van de Wouden’, een naam die bij zijn grote postuur past. Als veulen heeft hij het hart gestolen van iemand uit Groningen. Zij heeft hem gekocht en is hem gaan berijden toen hij drie jaar oud was.
Aldaron en Ellie 9-6-02  Holthausen Aldaron en Ellie op 9 juni 2002

2001

Op 24 mei om 23.40 uur kwam Holthausen Mithrandir ter wereld. Hij is de derde zoon van Nienna en Brandy XIII. Mithrandir betekent ‘Grey Wanderer’, een naam die hij dankt aan de grijze benen die hij bij zijn geboorte had. Hij is het grootste veulen van Nienna, en had een stokmaat van 1.45 m op de Centrale Hengstenkeuring in 2004. Daarna maakte hij nog een groeispurt door en in de zomer van 2004 was hij gegroeid tot een maat van 1.46 m. Mithrandir wordt thuis in de les en in het bos bereden, en is een leergierige snel-lerende pony; hij is daarnaast opvallend grappig in zijn gedragingen. Op de pagina ‘Gekke Foto’s’ is hij dan ook ruim vertegenwoordigd.  (Zie ook de pagina Hengsten.)
Mithrandir met Nienna3 25-5-01  Mithrandir met Nienna2 25-5-01  Mithrandir rennen17-6-01  Mithrandir 10-6-01

Op 1 juni 2001 kreeg Holthausen Elanor Elenna, midden in de onbewolkte nacht, haar derde zwarte merrieveulen van Jasper, Holthausen Eldamir. Haar naam betekent ‘juweel van de sterren’. Ze groeide uit tot een mooie  grote pony en loopt sinds ze volwassen is in de sport in Friesland.
Eldamir en Ellie 1-6-01  Eldamir en Ellie 10-6-01

2000

Op 10 juni werd, 14 dagen te vroeg, Holthausen Fëanor geboren. Hij is de tweede zoon van Holthausen Nienna en Brandy XIII. Fëanor was een ‘bijzonder kind’, net als zijn moeder. Al vanaf zijn geboorte was hij nergens bang voor, en onderzocht hij alles. Zijn naam betekent ‘Spirit of Fire’. Hij was een erg wijs veulen, ‘eerst kijken, dan doen’. Fëanor was bovendien een erg mooi veulen met een enorme uitstraling, hij werd op de Late Veulenkeuring niet alleen 1A bij de hengstveulens, maar ook met overtuiging ‘Beste Veulen’ van de keuring. Fëanor werd de eerste goedgekeurde Holthausen-dekhengst. (Voor verdere informatie zie de pagina Hengsten.)
Fëanor 17-6-00

Holthausen Fëanor op 17 juni 2000, hij had ontdekt dat hij in en uit de schuur kon rennen, deed dat met veel plezier terwijl mama Nienna rustig liep te grazen, en op afstand een oogje in het zeil hield.
Fëanor 17-6-00 stal hooi eten  Fëanor 17-6-00 in stal  Fëanor 28-6-00  Fëanor en Elfje 17-8-00

Holthausen Fëanor 28 dagen oud, op de rechter foto al twee maanden oud, samen met zijn, toen 25-jarige, over-grootmoeder Holthausen Elvira.
Fëanor na LV Peize 9-9-00 Holthausen Fëanor werd  ‘Beste Veulen’ op de Late Veulenkeuring.

Op 13 juni 2000, drie dagen na Fëanor, werd Holthausen Aelin geboren, het tweede zwarte merrieveulen van Holthausen Elanor Elenna en Jasper. Aelin is ook een volle zus van Nienna, en heeft net als haar opvallend sterke ruime gangen. Ze was als veulen al opvallend zacht, lief en meegaand, en was gek op kinderen. Dat is ze nog steeds, het liefst wordt ze door een heel stel kinderen tegelijk gepoetst, ze staat er dan gelukkig tussenin te stralen.

Aelin kreeg als veulen een 2A premie op de Late Veulenkeuring, ze zat midden in een groeispurt en was wat overbouwd. Als drie-jarige maakte ze het ruimschoots goed: ze werd Beste Drie-jarige op de Regionale Keuring Noord en werd Ster in Ermelo in 2003. Aelin wordt bereden en zal in de sport worden uitgebracht, ze heeft het springtalent en de handigheid van haar moeder geërfd.  In 2005 kreeg ze bovendien haar eerste veulen.

Aelin 17-6-00  Aelin sept 2000
links: Aelin pas vier dagen oud, rechts: in september 2000

Als veulen speelde Aelin altijd met Fëanor, ze waren hechte vriendjes. Als we in het bos reden, gingen Aelin en Fëanor altijd mee. Ze liepen dan los, en ravotten in het bos. De Holthausen pony’s zijn als veulen allemaal mee geweest naar het bos. Het is belangrijk dat een veulen zich kan ontwikkelen op een zo natuurlijk mogelijke manier. In het bos leert het spelenderwijs de wijde wereld kennen, terwijl de aanwezigheid van de moeder zorgt voor de broodnodige veiligheid.

Aelin en Fëanor hadden geluk, we gingen elke week naar het bos, en ze kregen er geen genoeg van. Meestal liepen de merries voorop, en waren de veulens druk met kijken en snuffelen. Tot ze zagen dat ze achterop raakten en dan in volle galop aan kwamen racen.

Soms kregen ze het op hun heupen en doken tussen de bomen om eens goed achter elkaar aan te rennen. De foto’s werden gemaakt vanaf de rug van Elanor, zij is zo gehoorzaam dat ik rustig de foto’s kon maken.
Aelin en Fëanor in bos2 26-11-00  Aelin en Fëanor bospad 26-11-00  Aelin en Fëanor in bos 26-11-00

Elanor en Nienna liepen onder het zadel en de veulens liepen los, af en toe trokken ze een sprintje dwars door het bos.
Aelin en Fëanor langs ven 26-11-00  Aelin en Fëanor langs ven3 26-11-00

Fëanor en Aelin in november: langs het vennetje was een brede strook afgeplagd, toen ze dit ontdekten was het ‘heen en weer’… wel tien minuten gingen ze door voordat ze er genoeg van hadden.. ze waren doornat van het zweet en we hadden veel werk om ze ‘droog te stappen’, thuis zijn ze nog flink afgedroogd met handdoeken.

1999

Zaterdag 9 mei werd Holthausen Gwindor geboren, eerstgeborene van Holthausen Nienna. Voor het eerst een geboorte in de stal, Nienna had een inloopstal en verkoos zelf binnen te bevallen. Steeds kijken maar toch was ze ons te vlug af, om 19.50 uur was Gwindor al geboren. Zijn vader is Brandy XIII. Gwindor was een rode vos, later kreeg hij de Brandy-kleur, maar wel met heel blonde manen en staart. Gwindor was 1A op de Centrale Keuring in Ermelo. Bij de kampioenskeuring durfden we hem niet los te laten, hij was al erg hengst en het gevaar was groot dat hij de andere wachtende merries zou bestoken; hij kon zich dus niet optimaal laten zien. Later op de Hengstenkeuringen kon hij dat wel. Zie verder op de pagina ‘Hengsten’.

Gwindor A en D 6-6-1999  Gwindor 1-6-1999 groter  Gwindor 3-9-99 in bos
Ook Gwindor ging als veulen mee naar het bos.

1998

Op 28 april werd Holthausen Níniel geboren, dochter van Elanor Elenna en Jasper, hun derde merrieveulen. Níniel was een prachtig veulen, ze werd 1A op de keuring en werd ook nog Veulenkampioen in Peize.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Niniel-28-4-98-1-1024x917.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is NIniel-RK-Peize-98.jpg

1997

Op 11 april kreeg Elanor Elenna haar tweede merrieveulen van Jasper: Holthausen Arwen Elvira. Ze was een mooi veulen en werd 3de op de RK Peize.
11-4-1997 Ellie en Arwen Elvira  Arwen RK Peize 1997

Holthausen Arwen Elvira op haar geboortedag en op de RK Peize.

1992

Op 11 mei kreeg Elf haar 11de veulen. Holthausen Elvira kreeg Holthausen Nahar, v. Roy. Nahar was een groot veulen, hij loopt als volwassen pony succesvol in de sport in Friesland. Vooral springen is zijn favoriet, makkelijk klom hij op tot Z-springen en M-dressuur.
Elf en Nahar kleiner 17-5-1992

Holthausen Elvira kreeg op 11 mei haar 11de veulen: Holthausen Nahar (v.Roy)

1990

Holthausen Elvira kreeg op 15-jarige leeftijd op 23 april Holthausen Elanor-Elenna (v.Roy) de eerste keer dat we bij een geboorte aanwezig waren. Om 20.10 kwam Elanor ter wereld, nadat Holthausen Jinny om 19.40 uur Holthausen Queenie gekregen had. Ook Queenie was van de hengst Roy.

Elf en Ellie 23-4-1990 Holthausen Elanor Elenna eerste poging op te staan.

1984

Op 23 mei werd Holthausen Finrod geboren, zoon van Holthausen Elvira en Halenshof Wilfred. Hij is in 2011 al 27 en hij is nog spijkerhard. Zijn eigenaar Mèlayla rijdt nog steeds met hem: springen, cross en dressuur. Hij heeft er nog veel lol in. Hieronder Finrod in 2011, het vrijspringen is van een paar jaar geleden.
Finrod hfd 2011  Finrod stand 2011  Finrod vrijspringen2010

Holthausen Finrod op 27-jarige leeftijd, nog spijkerhard!

1983

Op 7 juni werd Holthausen Faramir geboren, hij was de zoon van Holthausen Elvira en Heros. Hij werd later in de sport uitgebracht en bracht het minstens tot L2 dressuur en L springen. Hieronder een foto van de volwassen Faramir.
Holthausen Faramir I  Holthausen Faramir al volwassen, hij is geboren in 1983.

1975

Op 7 mei kreeg Silverlea Lady’s Maid een merrieveulen van Silverlea Golden Guinea. Het was Holthausen Elvira, mijn eerste pony en Holthausen-stammoeder van de huidige Holthausen-stam.
Holthausen Elvira als veulen Holthausen Elvira (Elfje) als veulen in 1975.

Silverlea Lady’s Maid (v. Silverlea Sea Breeze, m. Silverlea Brownie) met Holthausen Elvira (v. Silverlea Golden Guinea). Op de achtergrond links Holthausen Freya (v.Silverlea Calypso, m.Silverlea Modell) met haar hengstveulen Holthausen Meneer Balings.