Holthausen Nienna

Hier kunt u lezen over de succesvolle ELITE Holthausen Nienna, Ster, Kroon, Prestatiefokmerrie, Elite.

Op 7 juli 1995 kwam de oudste dochter van de stermerrie Holthausen Elanor-Elenna en Jasper ter wereld. Het zoeken naar een goed naam was zoals altijd moeilijk, maar het boek de Silmarillion van J.R.R. Tolkien bracht uitkomst. De naam werd Nienna, zij was een van de machten van de wereld: Vrouwe die verdriet in wijsheid doet verkeren. ‘s Morgens vroeg zagen we haar als een klein schimmetje naast haar moeder lopen. Ze viel meteen al op, Nienna was ‘een bijzonder kind’. Ze had heel glanzend zwart velletje, was heel parmantig, edel en vooral mooi.
Ellie en Nienna1 juli 1995  Ellie en Nienna4 juli 1995
Nienna bleek helemaal niet bang en wilde alles onderzoeken. Het was opvallend hoe ze alles eerst bekeek en daarna pas handelde. Dit merkte ik voor het eerst toen we met een halstertje gingen oefenen. Ze bekeek het en beet er eens in waarna ze haar neus erin stak en ik het gewoon om kon doen. Meelopen aan een halster was daarna de gewoonste zaak van de wereld. Zo ging het eigenlijk met alles, in de trailer, op de keuring. En nog steeds, als ze maar even de tijd krijgt om de zaken te onderzoeken is ze nergens van onder de indruk. Tot aan Kerst 1995 heb ik haar niet hoeven corrigeren, ze deed gewoon alles wat ik vroeg.
Ellie en Nienna juli 1995  Nienna juli 1995
De zomer van 1995 was warm en Nienna groeide als kool. Met Ellie werden veel bosritten gemaakt en Nienna ging altijd mee. Ze vond het heerlijk om in het bos te snuffelen en te rennen. Aan de rand van het bos is een stuk gras van Staatsbosbeheer, hierop moest ze altijd even spelen en bokken en springen. Alsof ze moest afreageren van alles wat ze in het bos meegemaakt had. Die speelsheid heeft ze van haar vader Jasper, waar ze ook haar kleine elegante hoofdje van geërfd heeft. Van haar moeder heeft ze onder andere doorzettingsvermogen en de wil om te winnen meegekregen.

Nienna was een zogenaamd ‘laat’ veulen, en kon niet meedoen aan de normale regionale keuring die de eerste zaterdag van juli georganiseerd wordt in de regio Noord. Gelukkig organiseerde Regio Noord van het New Forest Pony Stamboek een ‘late veulenkeuring’ in september 1995.
16-9-1995 LVK Nienna1  16-9-1995 LVK Nienna4
Holthausen Nienna op de ‘late veulenkeuring’ op 16 september 1995, ze werd eerste en Beste Veulen.

Nienna RK Peize 1996 Nienna Jeugdkampioen.
Nienna als enter op de Regionale Keuring in Peize 1996 ze kreeg een 1A premie, versloeg de twenter en werd jeugdkampioen haar moeder Elanor-Elenna was 1A en werd ster op de Centrale Keuring Nienna werd wederom eerste op de Centrale Merrie Keuring in Ermelo.

Toen Nienna drie jaar was moest ze beleerd worden. Dat ging heel gemakkelijk, ze gedroeg zich als een echte Holthausen-pony. Ze deed braaf wat ik vroeg, en ze heeft nooit gebokt of gesteigerd. Het echte inrijden heeft Lisette Peeters gedaan, zij vormde een mooie combinatie met Nienna. Het ging van een leien dakje, het viel Lisette op dat Nienna heel erg leergierig is en ook veel werklust toont. Ze vindt het leuk om te werken en ervaart het gevraagde als makkelijk. Ze doet bijna alles ‘gratis’, en ze heeft die eigenschap doorgegeven aan haar kinderen, (zie de pagina Hengsten).
Lisette op Nienna 28-6-00  Lisette op Nienna Ermelo 1999
Ermelo 1999: Holthausen Nienna en amazone Lisette Peeters tijdens de ereronde van de rubriek ‘fokmerries onder het zadel’, ze werden (net als op de RK Peize) EERSTE.

Nienna heeft een rijke keuringscarrière achter de rug. Als veulen, enter en drie-jarige was ze kampioen op de regionale keuring, als vier-jarige werd ze eerste bij de fokmerries onder het zadel en talloze malen stond ze op kop. Als acht-jarige werd ze reservekampioen van de regionale keuring. Op de centrale keuring in Ermelo was ze als enter 1A geplaatst, als drie-jarige werd ze ster, als vier-jarige werd ze eerste bij de fokmerries onder het zadel en haalde ze de verrichtingen met 81,5 punten, ze kreeg hiervoor een A-premie. Als vijf-jarige werd ze kroon. Op haar zevende liep ze in Ermelo op kop in de koninginne-rubriek, de kroonmerries, een staaltje dat ze op 12-jarige leeftijd herhaalde: zowel op de RK Exloo als de CMK Ermelo stond ze op kop! Op 16-jarige leeftijd werd ze ELITE, als jongste merrie ooit in Nederland.
Nienna 7-6-98  Nienna 1998: Kampioen van de 3-jarigen!
Holthausen Nienna Ermelo  CMK 2002: Nienna werd 1A bij de kroonmerries.
Holthausen Nienna  CMK 2003: Nienna Reseve-Kampioen.

CMK12 nienna draf2  CMK 2012: Nienna gehuldigd als ELITE-merrie.

Nienna kreeg 11 veulens, waaronder 2 merrieveulens. Drie goedgekeurde dekhengsten, 1 kroonmerrie, 1 eerste premiemerrie en de rest werd sterhengst. Ze is in 2016 al weer 21 jaar geworden en is met pensioen als fokmerrie. Wel gaat ze nog mee naar het bos met een ruiter of los mee met haar zonen Mithrandir en Fëanor. Ze is dan de fanatiekste en wil per sé winnen als we even wedstrijdje hardlopen doen, dat wint ze nog altijd!
Nienna 10-5-2004  5-3-11 Nienna_195  26-5-09 Lórien met Nienna buiten rennen.pg  18-5-07 Nienna gepoetst